CARAVANA SOLIDÀRIA D’AJUDA AL POBLE SAHRAUÍ

MIL KILOS DE SOLIDARITAT
L’ESCOLA D’ADULTS DE TORRENT PARTICIPA EN LA CARAVANA SOLIDÀRIA D’AJUDA AL POBLE SAHRAUÍ


L’Escola d’Adults de Torrent, Centre Públic de Formació de Persones Adultes, ha participat activament en el projecte “Caravana Solidària amb el poble sahrauí” una iniciativa de cooperació internacional coordinada per la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí.
Durant quinze dies, l’Escola d’Adults de Torrent ha viscut una excepcional experiència de conscienciació i solidaritat amb el poble sahrauí. Per una banda, s’ha promogut l’arreplega de productes alimentaris per a portar als campaments de refugiats de l’antiga colònia espanyola. Per altra, aquest centre d’interès s’ha treballat a diferents aules formatives del Centre. Així mateix, s’ha organitzat una xarrada informativa amb degustació de té per tal de divulgar la història i la lluita del poble sahrauí.
Arròs, cigrons, llentilles, sucre, fesols... Mil quilos de productes alimentaris han estat aportats per l’alumnat i professorat del Centre d’EPA com a contribució solidària als campaments de refugiats del poble sahrauí. La generosa aportació ja ha estat enviada a la Federació d’Associacions de Solidaritat per tal de que puga ser portada als seus destinataris.
A més a més, una xarrada informativa impartida per Sergio Fernàndez, membre de la Federació, va permetre divulgar la història d’aquest poble que fins fa 43 anys vivia en un territori legalment constituït com a província espanyola. Un nombrós públic va poder conèixer la realitat d’un procés històric sembrat de contradiccions. Així mateix, una delegació del poble sahrauí va participar a la xarrada, i va elaborar i distribuir te elaborat a la manera tradicional del Sàhara.
Una tercera iniciativa ha estat treballar la història del poble sahrauí a diferents grups formatius del Centre d’EPA, una experiència enriquidora d’estudi de la història contemporània espanyola injustament oblidada.
L’objectiu d’aquesta proposta de treball ha estat donar a conèixer i sensibilitzar sobre la situació que viu el poble sahrauí, i ajudar a les persones refugiades amb els aliments necessaris. La valoració de l’experiència es considera molt positiva, per tal de cooperar amb un poble que formava part de l’Estat Espanyol fins l’any 1975, i al qual es va privar del dret d’autodeterminació, d’un dret reconegut per tots els tractats internacionals. El seu territori va ser ocupat per Marroc i la població va ser majoritàriament obligada a viure en campaments de refugiats, on encara esperen –més de 40 anys després- a que es puga celebrar el referéndum d’autodeterminació que Espanya va prometre i les organitzacions internacionals han avalat.